Bio

Brenda Meuleman (1972) groeide op in de Gelderse Betuwe. Ze studeerde bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en na een aantal werkzame jaren als respectievelijk consultant en accountmanager ging ze opnieuw de collegebanken in, dit keer om kunstgeschiedenis te studeren. Hierna werkte ze in een kunst- en antiekhandel, voedde daarnaast haar twee kinderen op, maakte een omslag van lezer naar schrijver en begon met het schrijven van korte verhalen.

Brenda MeulemanIn 2012 zette ze zich aan haar eerste werk van langere adem, over de lotgevallen van de dochter van keizer Augustus, Julia, bezien door de ogen van haar slavin. Dit resulteerde in de historische roman Het verraad van Julia (Ambo|Anthos, augustus 2016), die zich grotendeels in 2 v. Chr. afspeelt.

In 2017 schreef ze in opdracht van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een verhaal ten behoeve van de tentoonstelling Casa Romana. Deze vertelling was van mei t/m september van dat jaar tijdens de audiotour te beluisteren.

In oktober 2017 kwam haar tweede historische roman Felle streken (Ambo|Anthos) uit, over de kunstschilder Antonie van Dyck die in 1620 onverwachts zijn leermeester Peter Paul Rubens verlaat om aan het Engelse hof van de excentrieke King James aan het werk te gaan. Langzaamaan wordt duidelijk welk geheim Antonie met zich meedraagt; een geheim dat werkelijk bestaan heeft.

In oktober 2021 verscheen haar derde roman, Engel van Mesopotamië, een verhaal over een eigenzinnige Britse ontdekkingsreiziger, Helen King, die aan het begin van de twintigste eeuw door de woestijnvlaktes van het Midden-Oosten trekt en later als informant voor de Britse regering neerstrijkt in Bagdad. Wat is haar drijfveer?